keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Rapalan kalliot ja luolat

  
Maakunnan ihmepaikat -retkisarjamme 

sai keskiviikkona jatkoa Kangasniemen Istrualassa Rapalanvuorella n. 18 km Kangasniemeltä Joutsaan päin.
    
Paikalle ohjataan Kangasniemeltä saavuttaessa haalistunein nähtävyys-merkein. Käännös vasemmalle, ja noin 700m pientä kapeaa tietä P-paikalle. Tiedoksi; Ajattelimme ajaa/jatkaa pois lähtiessämme suoraa, mutta länteen ajettaessa vastaan tulevat kieltomerkit (piha), eli paluu samaa reittiä.
  
P-paikan kyltit hiukan kesäterässä. Kuusi on ihan yllättäen kasvanut kyltin eteen.
   
Paikan lyhyt tietoisku.
   
Näin kivistä polkua en ole päässyt kävelemään, kuin joskus tunturissa. Tätä oli siis pitkän matkaa, ei pelkästään tämä pätkä. Kivipolulla liikkuminen voi kostealla kelillä olla jopa haasteellista.
   
Kostealla kelillä... Näköaloja oli myös kauemmaksi, mutta jännittävimmät olivat kirjaimellisesti jalkojesi juuressa. Jyrkänteen reunalle oli viritetty naruaita herättämään huomiota pystysuorasta tiputuksesta. Eli, jos tuosta jostain syystä luiskahdat läpi, niin et kimpoile turhia kalliosta, vaan seuraava pysähdys on sitten maassa.
   
Halkeamat olivat välillä tällaisia valoisia ja yli metrin leveitä.
   
Ja välillä pimeitä, ja alle metrin leveitä! Spooky! Hrrr...
   
Tunnelmaa on vaikea vangita kuviksi, siis käykää itse kokemassa ahtaat ja pimeät lohkeamakanjonit. Kaikessa hiljaisuudessa. Minkälaisen äänen vesipisara pitäisi tippuessaan kallion välisessä halkeamassa olevaan lätäkköön? Oletko tietoinen, että onko sinulla ahtaanpaikankammo? Entäpä, jos nämä kalliot alkaisivatkin nyt liikkua takaisin yhteen?
       
 
Vuonna 2013:
  

Ihan turha lappu!
 
Kommenteissa on maininta, että maanomistaja ei enää halua vieraita.
Olisikohan museovirestolla tai Kangasniemen kunnalla mahdollisuutta neuvotella esimerkiksi jonkinlaisesta korvauksesta maanomistajalle nähtävyyden säilyttämiseksi. Ei tuollaisia paikkoja kuitenkaan pitäisi kansalaisilta piilotella. Onhan olemassa jokamiehenoikeudet, mutta ei niiden varjolla viitsi ehdoin tahdoin kiusata tai härnätä maanomistajaa.
      
 Leikkele Länsi-Savosta 13.08.2013
 

6 kommenttia:

 1. Aaaargh! :) Tosi hienon näköistä, mutta saattaisi jäädä multa väliin. Mää en just kestä tollaisia paikkoja. En menis tippukiviluoliinkaan. Brrrrrrrrrrrrrrh!

  Onneksi näistä voi tälleen turvallisesti nauttia valokuvien kautta. ;)

  VastaaPoista
 2. Sulla on hienot kuvat paikasta!! Käytiin tänään katsomassa paikkaa. Sun kuvat ovat parempia kuin "viralliset" kuvat Kangasniemen sivustolla...
  Paula

  VastaaPoista
 3. Kiitokset kehuista!

  Täytyy vielä bongailla lisää näitä lähialueiden nähtävyyksiä ja jakaa kokemuksia muillekin.

  Hyvää kesää!

  VastaaPoista
 4. Etsin Kangasniemen kotisivuilta kallioista. Eipä löytynyt enää. Kävin toukokuun loppupuolella sitten paikalla tarkistelemassa tilannetta. Kantatieltä on peitetty nähtävyys-kyltit. Ihmettelin, että mitäs tämä tällainen meno oikein on!? Ajoin kuitenkin perille ja huomasin, että sieltä oli kyltit hävinneet ja ainoaksi tiedotteeksi oli jäänyt "Rapalan kalliot ja luolat eivät enää ole nähtävyyskohteena. Ei kunnossapitoa, rakeenteet eivät ole kunnossa!" Käsittämätöntä tinkimistä kunnalta. Mielestäni kaikki oli ihan entisellään, eikä paikan tiputtamista nähtävyyksien joukosta voi milläänlailla hyväksyä!
  Ei siellä ylhäällä mitään muuta tarvitse ollakaan, koska jos ihminen haluaa hyppiä alas, niin sen voi tehdä tyylikkäämmin esim. Kolilta. Pistäkää vaan postia kuntaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alueen omistaa yksityinen henkilö, joka ei enää halua aluetta käytettävän luontomatkailukohteena. Siinäpä selitys.

   Poista
  2. Asia selvä.
   Kunnioitettakoon maanomistajan toivetta.

   Poista