sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Kylmäsavustus

 
Opettelua, testailua ja oppimista
  
Mikkelistä löytyi vielä parilla kympillä kesäkaupan jäämistöä.
 
Uusi pallogrilli piti hankkia, kun netin tutkimustietojen perusteella savustustilan tulisi olla "puhdas".
     
Isänpäivänlahjalle oli sovittu aikaisempi avauspäivä.
Motonetista löytyi kylmäsavustukseen purua ja tarkoitukseen sopiva lämpömittari.
  
 Kylmäsavugeneraattoripaketin sisällys.
Yhden käytön purut ja kynttilä sytyttämistä varten.
     
 Testisavustuksen kirjolohi oli jääkaapissa pelkässä suolassa reilut 12 tuntia, eli "yön yli".
  Pesin aamulla suolat pois ja levitin ohuen kerroksen tummaa siirappia kalan pintaan.
 
Seuraavalla kerralla kokeilen kylmäsavustamista ilman siirappia, eli ihan pelkällä suolalla.
  
Savutuslämpötila vaihteli 8 - 15*C välillä.
Ulkolämpötila oli tuulisena lauantaina 2,5 - 5*C välillä.
 
Tässä on lukemat noin 12 tunnin savustamisen jälkeen. Huomasin, että jokaisen tarkastuskerran jälkeen lämpö nousi pari astetta. Tähän vaikutti varmasti pieni grillin tärähdys, ja purut saivat hetkellisesti hiukan lisää ilmaa. Yleisemmin läpötila pysyi kymmenen asteen yläpuolella.

Lämpötilaero aiheutti myös tiivistymistä, mutta grillin muoto on siihen hyvä, kun se ohjaa veden valumaan pääasiassa reunoille. Hiukan oli tullut "lätäköitä" grillin ulkopuolelle ja grillin pohja oli kostea. Kalan päällä ei vettä ollut. Mahdollisesti väljästä foliosuojasta saattaisi olla lisäapua tarvittaessa.
 
Kyllähän se ihan kylmäsavulta näyttää.
File meni leivinpaperi- ja foliokääreessä vielä tekeytymään yöksi jääkaappiin.

Isänpäivän aamuna sitä sitten maisteltiin ja herkulliseksi todettiin.
Kermajuustosta tuli muutaman tunnin savustelussa ihan syötävää.

Netissä on videota kylmäsavustuksesta, ja jos minkälaista "parasta ohjetta".
Ja niin kuin kaikessa muissakin makuasioissa, oma ääni ratkaisee. Tämäkään ei ole rakettitiedettä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti